Петролът и еврото с рекорди спрямо долара
Петролът и еврото с рекорди спрямо долара / снимка: БГНЕС

И днес петролът отбеляза поредния за последните три дни рекорд на световните пазари от $ 115.54 за барел, след като щатският долар се свлече на валутните пазари до нови дъна към еврото. След това цената леко се върна под ниво 115, заради ограничаването на загубите на „зелените пари”.

Bloomberg цитира Жан-Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на 15-те страни от еврозоната, че финансовите пазари не са разбрали позицията на Г-7 за неустойчиността на валутните пазари. Темата бе обсъдена на последната среща на министрите на финансите на водещите икономики във Вашингтон.

След изказването на Юнкер доларът леко се повиши спрямо еврото до $ 1.5860 за 1 ?, след като по обяд щатската валута пропадна към еврото до абсолютния си минимум от $ 1.5983 за 1 ?. По същото време на електронната борса в САЩ петролът достигна историческия си максимум от $ 115.54 за барел. В Лондон петролът сорт „брент” поскъпна до рекордните $ 113.38 за барел.

Разкото поскъпване през последните дни идва след съобщенията за рязко повишаване на потреблението от Китай и Индия, на фона на намаляването на добива от Нигерия, която е член на ОПЕК, както и заради сигналите за спад на производството от Русия и Норвегия, заради изразходване на находищата.

Допълнително снощи енергийното министерство на Съединените щати обяви понижение на петролните резерви, което бе неочаквано на фона продължаващо от седмици наред повишение на запасите от суров нефт. Допълнително бе отчетен и спад при запасите от бензини. Проблемът в САЩ около преработените горива дойде преди около месец, заради намалелите мощности на рафинериите до 81.4% от капацитета, най-ниското ниво от 2005 г. насам.

Цената на петрола от кошницата на Организацията на страните износителки на петрол достигна $ 106.65 за барел, спрямо предишната фиксирана стойност за вчера от $ 105.73.

Към 17.00 ч. българско време на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 114.93, а в Лондон петролът сорт „брент” се търгува за $ 112.48 за барел.

Цената на златото остана стабилна без съществена промяна, като тази вечер „жълтият метал” се търгува за $ 948.70 за тройунция. Наблюдаващи пазара отново напомнят, че основният движещ фактор за цената е курсът на долара на валутните пазари. Днес се появиха прогнози, че през годината златото отново ще поскъпне до $ 1000 за тройунция, а доларът да се срине спрямо еврото до равнище 1.62.

На валутните пазари след влизането на американските борси доларът се котира към общата валута за $ 1.5907 за 1 ?. Леко поскъпване „зелените пари” отбелязват и спрямо японската йена и швейцарския франк. Спрямо йената щатският долар се разменя за 102.18 ¥, а към франка за 1.0028 CHF, след като сутринта котировките бяха 102 ¥ за $ 1 и 0.9986 CHF за $ 1.

Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5872 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.23225.

* Информацията е актуална към 17.15 ч. българско време

DarikFinance.bg