Бъдещето на въглищния сектор в България е изключително важна тема, върху която работим заедно с Европейската комисия. Това заяви по време на конференция енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Ние се намираме в регион, в който България е нетен износител на електрическа енергия. За съжаление държавите-съседки не могат да се похвалят със същия статут. Като цяло регионът разчита на България“, отбеляза министърът в приветственото си слово пред енергийния бранш.
 

БГНЕС



Петкова отново повтори позицията на правителството, че България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на енергията от въглищните централи. Затова, устойчивото развитие на ключовите базови мощности е от особено значение при ясно спазване на регламентите на ЕС. „Тази позиция ще продължим да я отстояваме, когато става дума за този преход“.
 

БГНЕС



Енергийният министър каза още, че страната ни вече е изпратила писмо до ЕК, с което ясно заявява, че ще продължи да разчита на топлоцентралите следващите години.

Същевременно страната ни работи с международен консултант, който изработва съответния механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство за централите на въглища.
 

БГНЕС

БГНЕС