Пешеходен планински туризъм хит в Смолянско това лято
Пешеходен планински туризъм хит в Смолянско това лято / netinfo

До 50 процента увеличение на туристическия поток се наблюдава през приключилия летен сезон в отделни райони в Смолянска област, съобщи Георги Пампоров, изпълнителен директор на Регионалната туристическа асоциация "Родопи". За разлика от ограничения заради строителната инвазия летен сезон в Пампорово, предпочитанията на туристите са насочени към селски райони, пешеходни планински маршрути, балнеоложки центрове и др, допълни Пампоров.

Успешен летен сезон със сериозен ръст на туристи се отчита в Девин, Баните, Златоград, Чепеларе, селцата по горното поречие на Арда, Триград, Борино, твърди Георги Пампоров. Увеличението се дължи както на неорганизирани български туристи, така и на чуждестранни групи. Испански, холандски, френски, ирландски туристи са основният контингент от групи за пешеходен "зелен" туризъм през това лято.

В Пампорово летният период приключва с обичайния спад на туристическия поток през активния строителен сезон в курорта, смятат от сдружение "Пампорово 21 век". Според секретаря на сдружението Пантелей Мемцов отливът на летни туристи се дължи на това, че някои от строителите в курортната зона работят без да спазват изискванията по закона за устройство на територия. Част от строителните обекти не са заградени, а строителни отпадъци и материали се разпръскват из зоните наоколо, твърдят от сдружението. През летния сезон в Пампорово са функционирали само пет хотела и едно вилно селище.