Парното да поскъпне с 35% искат топлофикациите
Парното да поскъпне с 35% искат топлофикациите / netinfo

Парното да трябва да поскъпне с между 30 и 35 процента до януари заради шоковото поскъпване на природния газ. Това заяви за Дарик Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. В противен случай дружествата ще работят на загуба при влязлата в сила от 1 октомври с 24 на сто по-висока цена на синьото гориво. Ето какво още каза Терзийски:

След като близо с 50 процента ще се увеличи цената на природния газ за зимния период – от 1 октомври до 31 март, през този период трябва да има реципрочен паричен поток в приходната част. За да може да стане това нещо, трябва с около 35 процента да бъде увеличен и този паричен поток на вход на дружеството.

Ако приемем, че парното ще се увеличи, по думите на проф. Шушулов с 12 процента от 1 ноември, според вашите разчети остават още около 20 процента за увеличение в началото на другата година. Как ще плащат потребителите подобно шоково увеличение, възможно ли е това и трябва ли да им се причинява?

Разберете правилно, никой от мениджмънта на топлофикационните дружества не иска да причинява нищо на никого.

Не се ли страхувате, че ще останете без клиенти, ако бъде увеличено на два пъти, с общо 35 процента парното?

Ние се страхуваме и то от доста време, от две години предупреждаваме, че се закрива сектор топлофикации в енергийния баланс на страната. Това естествено значи, че няма да има потребители. И това унищожаване на сектора се осъществява не чрез действията на изпълнителните директори на дружествата.