/ Sofia Photo Agency, архив
Парламентарните комисии обсъждат проектобюджета на НОИ за 2019 г.
99517
Парламентарните комисии обсъждат проектобюджета на НОИ за 2019 г.
  • Парламентарните комисии обсъждат проектобюджета на НОИ за 2019 г.
От ДПС ще предложат между първо и второ четене максималната пенсия за стаж и възраст да се определя всяка година с бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), както се определя минималната. Това обяви депутатът Хасан Адемов по време на обсъждането на проектобюджета на НОИ за 2019 г. на съвместно заседание на парламентарните бюджетна и социална комисии. От БСП пък обявиха, че ще предложат алтернативен бюджет.
 
На заседанието бяха одобрени проектобюджетите на здравната каса, на общественото осигуряване и на държавата. Бюджетът на ДОО беше одобрен от социалната и бюджетната комисии, а проектът на държавния бюджет - от социалната, бюджетната и здравната комисии.

Законът за бюджета на здравната каса породи недоволство
 
От ДПС разкритикуваха промените в Кодекса за социално осигуряване, които са заложени в бюджета на ДОО, в които таванът на пенсиите се запазва и се налага допълнително ограничение на индивидуалния коефициент в пенсионната формула. Депутатът Хасам Адемов обяви, че партията ще предложи поправка, с която максималната пенсия да се определя с този бюджет за всяка година, както се прави и в момента с минималната пенсия за стаж и възраст. От ДПС са и против увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева.
 
От БСП също отправиха критики спрямо заложеното в проекта на този бюджет, например замразяването на майчинството втората година, депутатът Георги Гьоков обяви, че ще предложат алтернативен проект между първо и второ четене, но не посочи какво се предвижда в него.

Кабинетът одобри трите бюджетни закона за 2019 г.
 
От бизнеса отново се обявиха против вдигането на максималния осигурителен доход, договорено само месец преди гласуването на проектобюджета. А в отговор на това от синдикатите се обърнаха към управляващите с призив за стартиране на данъчна реформа, която да въведе необлагаем минимум и да отпадне максималният осигурителен доход, така че според тях да има прогнозируемост, както искат работодателите.
 
Критики имаше и спрямо проекта на държавния бюджет. От БСП посочиха липсата на мерки за привличане на инвеститори на фона на драстичния спад на чуждестранните инвестиции през тази година. От Асоциацията на индустриалния капитал обясниха, че не са против планираното вдигане на заплатите в администрацията, а против липсата на реформа за оптимизиране на числеността на служителите в нея.

КНСБ: Проектобюджетът за 2019 г. е най-добрият досега в управлението на Борисов