Парламентарни комисии обсъждат бюджет 2012
Парламентарни комисии обсъждат бюджет 2012 / Sofia Photo Agency, архив
Парламентарни комисии обсъждат бюджет 2012
46891
Парламентарни комисии обсъждат бюджет 2012
  • Парламентарни комисии обсъждат бюджет 2012

Бюджет 2012 г. ще бъде разгледан на съвместно заседание на икономическата и на бюджетната комисия в парламента на първо четене. Депутатите ще обсъдят и бюджетите на Здравната каса и на НОИ.

Все още правителството не се е произнесло окончателно за възможността за увеличаване на пенсиите догодина. Със сигурност обаче от 1 май минималната работна заплата ще скочи от 270 на 290 лева.

В проекта за макрорамката за следващата година е заложен икономически растеж от 2,9 на сто на брутния вътрешен продукт. Управляващите очакват инфлацията да бъде 2,8%, а дефицитът – 1,35 на сто. В бюджета обаче е предвидена възможност за поемане на нов дълг от над 4 млрд. лева. Целта е да се осигури механизъм за набавяне на средства за плащане по падеж на облигации, което трябва да стане в началото на 2013 г.

Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че не е задължително да се поеме толкова много нов дълг догодина, а това е само една възможност, която – дори и да се реализира, страната ни отново ще остане сред държавите с най-нисък дълг в Европейския съюз.

Бюджетните закони влизат за разглеждане в парламентарните комисии преди да има яснота дали ще бъдат намерени средства за увеличаване на пенсиите от догодина. Ако има такова, то няма да е от 1 януари. От догодина обаче се вдига с две години стажът за ранното пенсиониране на военните и полицаите, като се запазват текстовете да получават по 20 заплати обезщетение при пенсиониране.