Отпускат финансова помощ на 7800 домакинства от Пловдив за газификация
Отпускат финансова помощ на 7800 домакинства от Пловдив за газификация / БГНЕС, архив

Безвъзмездна финансова помощ за газификация ще могат да получат 7800 домакинства от Пловдив. Това съобщи инж. Ясен Христозов, директор на "Ситигаз България"-ЕАД в града под тепетата.

"Между 4000 и 6000 лева струва газификацията на едно жилище с големина от около 100 кв.м. 20% от сумата, но не повече от 1200 евро, се поема като безвъзмездна финансова помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие по фонд "Козлодуй", поясни той.

Желаещите подават заявление в дружеството, като преди това трябва да поискат 50% съгласие от другите собственици или съсобственици на дадена сграда. Най-голям потенциал да се възползват от програмата имат жителите на районите "Южен", "Централен" и "Западен", където има изградени газопреносни мрежи, каза още Христозов.

По думите му, в годишен план най-масовите сметки на газифицираните домакинства са между 400 и 500 лева. През летните месеци сумата за отопление, готвене и топла вода на един апартамент е между 8 и 12 лева.

Стана ясно още, че газифицираните домакинства с битова газ в Пловдив до момента са 380. Общият брой на детските градини, болници, промишлени предприятия, стопански и обществени сгради е 700.

Програмата ще предостави финансова помощ на около 10 000 домакинства в България, за да се подкрепи газификацията и инсталирането на високоефективни бойлери.

Проектът се управлява от Министерство на енергетиката.

Новини от Пловдив