Отчитат рекорден добив на пшеница
Отчитат рекорден добив на пшеница / БГНЕС, архив
Отчитат рекорден добив на пшеница
89641
Отчитат рекорден добив на пшеница
Отчитат рекорден добив на пшеница
  • Отчитат рекорден добив на пшеница
  • Отчитат рекорден добив на пшеница

Бележим рекорден добив на пшеница в историята на страната. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя изтъкна, че периодът в момента е най-тежък за земеделския сектор, предвид ниската цена на зърното и отбеляза кои са болезнените точки в българското селско стопанство.

"Зърнените суровини са на рекордно ниски нива, но трябва да знаем, че по отношение на възможностите за производство тази година сме с рекорден добив на пшеница в цялата история. Ако цените бяха други, щяхме да имаме много добър приход. Почти в цялото животновъдство имаме ръст, с изключение на млечните говеда, където имаме намаление. Това е нормално, защото не са под селекционен контрол. Ние трябва да мотивираме производителите да отглеждат животни, които са под селекционен контрол. Във всички плодове и зеленчуци имаме също ръст", обясни Танева.

Отчита се най-добрата зърнена реколта през последните години

Биволовъдството в област Велико Търново бележи най-висок ръст в сектора животновъдство, сподели  министърът на земеделието и храните. Тя обясни, че относителният дял на земеделския сектор и брутната добавена стойност на областта е малко над 8%.

"Което е значително по-висок процент от националния показател, който е 5,3. Секторът има важно значение за развитието на област Велико Търново. При трайните насаждения най-голям ръст имат лозовите масиви, орехите и лешниците. Всички останали категории също има ръст", обясни министър Танева.

Тя е във Велико Търново за изложението "Подкрепи българското", което има за цел да опази и съхранявани традиционното българско производство. По думите на министър Танева всеки диалог, който е проведен със селскостопанските производители и потребителите в рамките на кампанията, е ефективен. Според нея по този начин министерството получава оценка за провежданите политики до момента и в същото време получава нови предложения.

"Доволна съм, че част от промените в различни инструментариуми за подкрепа на земеделската общност дойде като предложение от самата нея. Това на практика за нас е втора кампания. Можем да се похвалим с ръст в много на брой показатели, искахме да стигнем и до потребителите. Мога да отбележа, че интересът на потребителите към фермерските пазари наистина е огромен. Готвим и допълнителни мерки за подкрепа на местните производители в тази насока по отношение на това как такива пазари да станат регулярни", обясни Танева.

Тя допълни, че организацията на подобни базари трябва да става или от местните власти или от сдруженията на фермерите.

Други новини от Велико Търново