От федерацията на такситата не се отказват от стачката
От федерацията на такситата не се отказват от стачката / netinfo
Таксиметровите шофьори не се отказват от намеренията си за протестни действия, стана ясно след срещата им с представители на транспортното министерство, транспортната комисия в парламента и общините.

Исканията са отправени от федерацията на таксиметровите синдикати „Авто 94“ и са свързани с промяна в търговския закон, която да регламентира водачът като данъчно задължено лице отделно от оператора – превозвач, но няма да бъдат реализирани, заяви за Дарик шефът на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. У нас имаме няколко огромни фирми с хиляди служители, които искат да се превърнат в самостоятелни превозвачи и приходите от таксиметровите услуги да остават само за тях, каза Мирчев.

Според него това не може да се случи, тъй като данъчно - задължено лице не съществува в търговския закон. По думите му синдикатите от „Авто 94“ нямат реална възможност да организират протестен митинг, тъй като срещу тях са всички други такси асоциации и фирми.

От своя страна от федерацията на синдикатите, която е със седалище във Варна, обявиха, че имат подкрепата на над 80 процента от бранша. Дори служителите на големите фирми ще ни подкрепят, ако шефовете им са против, заяви заместник-председателят на синдиката Димчо Иванов.

Той се закани, че след като блокират София, транспортното министерство ще бъде принудено да реализира исканията им. В европейските страни думата превозвач не съществува и ние искаме да я премахнем като категория от Закона, заяви за Дарик съпредседателят на федерацията Пламен Мирчев. Това е първата стъпка за премахване на монопола на големите фирми, добави Пламен Мирчев, като се позова на практиката в Европейския съюз таксиметровите фирми да имат само по няколко коли.

Предстои среща на представители на парламентарната транспортна комисия и Кмета на столицата Бойко Борисов, на която ще се обсъди евентуалното редуциране на такситата в София, съобщи Йордан Мирчев. Общинския съвет определя общият брой на колите в градовете и местоположението на стоянките им, така че се надявам да постигнем решение, с което да намалим трафика в столицата, обясни Мирчев. На дискусията ще бъдат поканени и представители на Националното сдружение на общините, тъй като според Мирчев проблемите с такситата в Пловдим, Варна и Бургас са аналогични.