Омбудсманът поиска отмяна на привилегиите за топлофикациите
Омбудсманът поиска отмяна на привилегиите за топлофикациите / netinfo

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев сезира Конституционния съд за тест от Закона за енергетиката, с който според институцията се нарушават човешките права на потребителите на топлофикационни услуги в страната.

Става дума за член 154 от закона, според който топлофикация може да получи изпълнителен лист срещу длъжника само срещу извлечение за неплатените му сметки.

Този текст поставя топлофикационните дружества в привилегировано положение спрямо останалите търговски субекти на пазара. Това, от една страна, нарушава конституционния принцип за еднакви правни условия за стопанска дейност, а от друга – погазва правото на защита на потребителя, са мотивите на Гиньо Ганев в писмото до конституционните съдии.

Предвидената от закона привилегия на топлофикационните дружества е в разрез и с общото право на конкуренцията на Европейския съюз, категорични са от екипа на омбудсмана.

Заради големия интерес към дейността на топлофикационните дружества Гиньо Ганев е предложил на Конституционния съд заседанието да е публично.

Общественият защитник предлага също страни по делото да бъдат конституирани Народното събрание, Министерският съвет, Федерацията на потребителите, Съюзът на юристите в България, Българският хелзинкски комитет и Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.