Очакват “Ворскла Стийл България” да предложи договор за “Кремиковци”
Очакват “Ворскла Стийл България” да предложи договор за “Кремиковци” / netinfo
Очаква се днес украинската компания “Ворскла Стийл България” да предложи на икономическия министър Петър Димитров окончателен вариант на договор за операторство на комбината “Кремиковци”, съобщи председателят на национална федерация „Металургия” към КТ “Подкрепа” Людмил Павлов. Конфедерацията приветства офертата на компанията да инвестира общо 120 милиона долара в спасяването на комбината.

Офертата на компанията, свързана с инвеститора Константин Жеваго, е единственото разумно предложение за бъдещето на “Кремиковци”, заяви Людмил Павлов. По думите му украинските кандидати обещават да инвестират не само в производството. «Трудови възнаграждения – 10 млн. долара, за енергия, към БДЖ, НЕК, „Булгаргаз” -16,5 млн. долара или общо 90 млн. долара плюс 30 млн. долара, които ще бъдат депозирани в Министерството на околната среда. През юни в „Кремиковци” пристигат от Европейската комисия, която наблюдава плана за жизнаспособност на завода и в екологичната част”, обясни Павлов.

С кандидат-оператора вече е подписано споразумение, което защитава интересите на работниците. $В седемдневен срок ще им се изплатят всички забавени заплати. Поеха ангажимента да запазят КТД-то, да запазят и работните места”, допълни представителят на Федерация “Металургия”.

От Подкрепа настояват за ускоряване на прокурорската проверка относно финансовите кражби в “Кремиковци”, откъдето всеки месец се източват по 3 милиона лева.