Очакваме с 30% повече руски туристи през Лято 2016
Очакваме с 30% повече руски туристи през Лято 2016 / снимка: Darikradio.bg

3.3 процента спад на туризма и около 25 на сто по-малко туристи от Украйна и Русия през летния сезон отчете министърът на туризма Николина Ангелкова в "Седмицата" на Дарик. Очакванията за зимата са за ръст над 5%.

Ангелкова обясни, че от май тази година са предприети мерки и вече се работи за летния сезон догодина. Част от тези мерки са свързани с разговори с туроператорите, които да водят туристи у нас. Министърът обясни, че се обсъжда облекчаване на визовия режим за руски туристи, а очакванията са за 30% повече догодина.

Летният туризъм е по-изгоден за страната ни от гледна точка на приходи и посещаемост. Той формира 70 на сто от туризма. Делът на зимния туризъм е около 20 на сто, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

Чакаме 1.5 млн. руски туристи за Лято 2016

"Лятото беше трудно, но не беше толкова трагично и черно, каквито прогнози се чертаха в началото на годината. Ние се оказахме прави по отношение на спада, който очаквахме от Русия и Украйна - той е около 25 на сто. И всъщност бидейки Русия основен за нас пазар за летен туризъм и имайки предвид непредприетите своевременно мерки през 2014 година за това лято, ние регистрирахме спад от 3.3 на сто", каза Ангелкова.

За предстоящата зима прогнозите са оптимистични на база на ранните записвания, като очакванията са за ръст от 5-7 на сто на туристите спрямо миналата зима.

Ангелкова очаква добър зимен туристически сезон

По отношение на руския пазар засега записванията са като преди година, но има очаквания те да се завишат не само за зимата, а и за лятото, каза Ангелкова.

Вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар, който е основен целеви пазар за страната ни. Следващата седмица Ангелкова ще се срещне в Москва с руския си колега. Обсъждат се мерките за следващото лято, които да доведат повече руски туристи в страната ни. Дискутира се с участието и на външния министър Даниел Митов облекчаване на визовия режим. "Например освен това, че има около 20 изнесени визови центрове, ще предложим тяхното увеличаване, тоест да направим достъпа до нашите визови центрове максимално лесен. Също така подаването предварително на заявления през акредитираните туроператори, каквато е процедурата, улеснява издаването на визите в рамките на до 24-48 часа. Обсъждаме вариантите и за допълнително намаляване на цената на визите или включване на други групи, освен децата, които в момента ползват безплатни визи, например пенсионери, организирани групи над определен брой хора", каза Ангелкова.

Дори ръстът на зимния туризъм не компенсира отлива на руските туристи

Водещи руски туроператори са били на посещение у нас в рамките на седем дни, за да видят какви условия предлага България. "Още тогава те заявиха, че очакват 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи, каквито са и моите реалистични очаквания, независимо от факта, че веднага след това председателят на Уралската туристическа организация съобщи, че България има капацитет да посрещне милион и половина повече туристи. А дали ние можем да се възползваме от капацитета, който те виждат, зависи изцяло от нас", каза Ангелкова.

Министърът напомни, че България има възможността да се развива като целогодишна туристическа дестинация. За разлика от други държави страната ни има възможност да предлага всички видове продукти.