Дори ръстът на зимния туризъм не компенсира отлива на руските туристи
Дори ръстът на зимния туризъм не компенсира отлива на руските туристи / Sofia Photo Agency, архив

Ръстът от 8 % на чуждите туристите в България през зимния сезон не може да компенсира спада на годишна база който е 2,5 % за първите седем месеца. Понижението се дължи предимно на гостите от Русия, които това лято са с 20 % по-малко, заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя все пак изрази надежда, че в края на година броят на чужденците, почивали в страната, ще се изравни с нивата от 2014 г.

За следващата година министерството ще заложи на дигиталния маркетинг и журналистическите турове, за да се рекламира на европейските пазари. Основният таргет обаче ще бъдат българските туристи, които правителството ще се опита да накара да почиват в родината си, каза Ангелкова.

През следващия месец министерството на туризма ще представи концепция за управление на плажовете, предвиждаща чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни или на символични цени. Обмисля се създаването и на Съвет по проблемите на кадрите в туризма, който да набележи мерки срещи липсата на квалифицирана работна ръка. Ангелкова апелира кметовете по Черноморието да спазват наредбите за нивата на шум, тъй като това е едно от най-честите оплаквания на туристите и хотелиерите.

Председателят на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“ Георги Щерев определи летния сезон като много труден и добави, че самият той не помни такъв. Според него държавните служители на Русия, на които беше препоръчано от властите в Москва да летуват в родината си, могат да бъдат върнати обратно в България. Държавните дотациите за лагерите на руски деца обаче ще бъдат пренасочени за развитие на базите в Крим, смята Щерев.