Обвързваме „Южен поток“ с новите цени на руския газ
Обвързваме „Южен поток“ с новите цени на руския газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обвързваме „Южен поток“ с новите цени на руския газ
58417
Обвързваме „Южен поток“ с новите цени на руския газ
  • Обвързваме „Южен поток“ с новите цени на руския газ

България ще се включи в изграждането на газопровода „Южен поток", ако цените за доставка на руски природен газ за 2013-та година удовлетворяват дружеството „Булгаргаз" - това условие е записано в проекта на окончателното инвестиционно решение за строителството на газопровода на българска територия. Проекторешението беше обсъдено на днешното заседание на правителството, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма беше упълномощен да разреши на Българския енергиен холдинг да приеме окончателното инвестиционно решение при изпълнение на това условие.

Проектът на газопровода Южен поток предвижда дължина на основната тръба от приблизително 540 км и технически капацитет от общо 63 млрд. кубични метра газ годишно. Общата строителна стойност на проекта е около 3,308 милиарда евро, която ще подлежи на актуализиране. Ако Българският енергиен холдинг не може да осигури пълното финансиране за проекта, Газпром ще покрие нужните средства, без това да променя равното дялово участие на българската страна като акционер. Отпуснатите средства ще се връщат чрез дивидентите от дейността на „Южен поток България" АД. Конкретните условия относно финансирането ще бъдат уредени с допълнение към акционерното споразумение. Предвижда се то да съдържа текст, според който за проекта няма да се предоставят държавни гаранции.

В проекта „Южен поток" участват държавни институции и държавни и частни фирми от Австрия, Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словения и Русия. Основната му цел е, при постигане на приемлива доходност за инвеститорите, да се предоставя природен газ от Русия за удовлетворяване на растящото търсене на природен газ в Европа.