Обвиняват петролни компании в незаконно договаряне на цени в САЩ
Обвиняват петролни компании в незаконно договаряне на цени в САЩ / netinfo
Компанията Green Oil („Грийн ойл”) обвини „Лукойл” и редица други фирми, които работят на американския пазар в картелиране с цел да бъдат повишени цените на дребно на петролните продукти.

В днешното си издание руския в. "Комерсант", съобщава, че искът, подаден в съда на 27 юни, включва и настояване да бъдат продадени дъщерните компании на „Лукойл” в САЩ.

Green Oil, която държи бензиностанции в щата Илинойс, изразява позицията на всички американски компании, които купуват гориво от местните рафинерии за продажба на дребно в САЩ. В картелиране или незаконно договаряне на цени освен дъщерните компании на "Лукойл" Getty Petroleum („Гети петролиъм”) и Lukoil Americas („Лукойл Америкас”) са обвинени и саудитската компания Saudi Aramco (,Сауди Арамко), венецуелската държавна компания PdVSA („Петролеос де Венесуела”), предаде БТА.

В иска се твърди, че тези фирми съгласувано са манипулирали цените си, от което са пострадали независимите собственици на бензиностанции в САЩ. Посочва се, че през 2002 г. „Лукойл”, Saudi Aramco и PdVSA са се споразумели с петролни рафинерии от Оман, Мексико, Норвегия и Ангола да намалят добива за шест месеца.

Ищецът настоява да се признае фактът на ценови сговор, да бъдат компенсирани нанесените му от това щети и Лукойл, Saudi Aramco и PdVSA да бъдат принудени да продадат американските си дъщерни компании, за да се прекъсне връзката им с холдингите.

Ако Green Oil удържи победа, то близо осем процента от петролопреработвателните предприятия в САЩ ще сменят собственика си, а Лукойл ще изгуби контрола над активи на стойност 4 млрд. долара. Експерти обаче посочва, че подобен изход е малко вероятен.