Обсъждат ръста на минималната работна заплата през 2017 г.
Обсъждат ръста на минималната работна заплата през 2017 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Минималната работна заплата да стане 450 лева през 2017 г., като расте плавно всяка година дотогава. Това е един от параметрите на средносрочната бюджетна прогноза за три години, която ще бъде обсъдена от кабинета на редовното правителствено заседание.

Бюджетната прогноза ще бъде гледана заедно с редица други важни финансови документи - като конвергентата програма и стратегията за управление на дълга. По предварителните разчети размерът на максималния осигурителен праг също ще се увеличава плавно, като през 2017 г. ще достигне 3000 лева.

От догодина се очаква и да започне ръст на възрастта и стажа за пенсиониране, като крайната цел е мъжете да се пенсионират на 65 години до 2021 г., а жените - на 63 г. и осем месеца, но от 2022 г. да продължат да „догонват” възрастта за пенсиониране на мъжете.

Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличен до 168,50 лева от 1 юли 2017 г. Всяка година от периода ще бъдат заделяни по 100 млн. лева годишно за коледни и великденски добавки за пенсионерите, като парите ще бъдат заложени в бюджета.

Основните данъчни ставки, социалните и здравните вноски не се очаква да бъдат променяни.