Обявяват три трансгранични влажни зони по Дунав до половин година
Обявяват три трансгранични влажни зони по Дунав до половин година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До половин година вероятно ще бъдат обявени нови три трансгранични влажни зони по река Дунав. Това съобщи за Дарик Айлин Хасан, която е експерт по темата в екоминистерството. Трансграничните зони ще се опазват съвместно от България и Румъния и обхващат езерото Сребърна, комплекс Беленски острови и остров Ибиша. Страната за първи път ще опазва трансгранични влажни зони. От румънска страна също са идентифицирани влажните зони. След преминаване на процедурата по обявяване на трансграничните влажни зони, те следва да бъдат управлявани координирано и съвместно.

В България има 11 обявени такива зони с международно значение, включени в Рамсарската конвенция. В процес на приемане е и нов актуален национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България, каза още Хасан по повод отбелязването на Световния ден на влажните зони, който беше на 2 февруари.

В националния план са разгледани още 28 значими влажни зони, които отговарят на различни критерии на конвенцията и през следващия 10-годишен период на изпълнение на плана биха могли да бъдат включени в списъка на конвенцията. Сред тези зони тя посочи Седемте рилски езера, язовир „Овчарица" и язовир „Розов кладенец".