Оборотът на безмитните магазини намалял през 2007-ма
Оборотът на безмитните магазини намалял през 2007-ма / netinfo
5-6 мастербокса нелегални цигари се продават ежедневно във всеки по-голям град на България. Това сочат данни на Асоциацията на безмитните оператори. Официалният пазар на цигари у нас обаче е 120 хиляди мастербокса месечно, от които едва 10 процента се продават от безмитните магазини, каза председателят на асоциацията Радостин Генов.

Страните, от които се внасят контрабандни цигари са Украйна, Кипър и Македония, обясни Генов. Но влизат и цигари с маркер duty free only. Имайте предвид, че маркирането на цигари с duty free only е не за друга на контрабандистите, а за да могат да качат пазарната цена на продукта, който те предлагат, каза Генов. Нашето желание е цигарите, особено тези, на които има маркер duty free only те да бъдат давани за анализ на съответния производител, каза председателят на Асоциацията на безмитните оператори.

От асоциацията категорично отрекоха изнесените от вътрешния министър Румен Петков данни, според които дейността на безмитните оператори ощетява държавата с 500 – 600 млн. лева годишно. Тези данни са спекулативни, тъй като за да се постигнат такива загуби оборотът на безмитните оператори трябва да е над 900 млн. лева годишно, обясни Генов. През миналата година оборотите в бранша са спаднали чувствително до 70 млн. евро. 75% от цялата търговия се дължи на цигарите, което е основната причина за натиска върху бранша, категорични са от асоциацията.

Все пак операторите признават че съществуват схеми за заобикаляне на закона, в които участват търговци от дюти фри магазините, куфарни търговци, граничари и митничари. Чрез тези схеми обаче държавата може да бъде ощетена с максимум 20 млн. лева годишно, каза още Радостин Генов.

От бранша настояват контролът върху дейността им да не се извършва от данъчните, а от Агенция „Митници” и Междуведомственият съвет по въпросите на граничния контрол.