Облигационерите поемат „Кремиковци”?
Облигационерите поемат „Кремиковци”? / netinfo

Държателите на облигационния заем на „Кремиковци” от 325 млн. евро са на път да оттеглят доверието си от инвеститорския интерес на „Арселор Митал” към българското предприятие заради „несериозното отношение” на стоманения гигант, каза за Дарик Анжело Москов. Той е представител на QVT Fund. Фондът държи 12 процента от книжата по заема. При това положение в момента не се върви към подписване на споразумение между държателите на облигации и „Арселор”. Москов уточни, че повечето от параметрите по договора са уточнени, но някои от клаузите не са заради липсата на инициатива у инвеститора.

В момента облигационерите обмислят дали да не преминат към своя план за съживяване на „Кремиковци”, който предвижда инжектирането на 350 млн. евро свеж капитал, който да направи комбинатът по-апетитен за намирането на коректен стратегически инвеститор. Планът за действие е изготвен въз основа на анализ, направен по поръчка на облигационерите от компанията ZapTech, в която работят експерти с опит в преструктурирането на металургични предприятия на територията на бившия СССР.

Според Москов подписването на договори за ишлеме е остарял и едновременно с това временен метод за излизане от кризисна ситуация.

Планът на държателите на книжата е представен в Министерството на икономиката и енергетиката още преди появата на кандидат-инвеститорите Лакшми Митал и Константин Жеваго. В момента облигационерите преценяват офертата на първия като лоша, а позицията на втория – като неактивна.