Обама и Маккейн призоваха да бъде приет спасителният план
Обама и Маккейн призоваха да бъде приет спасителният план / снимкa: БГНЕС

Джон Маккейн и Барак Обама разпространиха обща декларация, в която призовават Конгреса на САЩ да сътрудничи и да постигне споразумение за спасителен икономически план, за да се избегне финансова катастрофа, предаде Ройтерс.

В декларацията от три параграфа кандидатите на Републиканската и на Демократическата партия за президентския пост подчертават, че е време двете партии да обединят усилията си в името на американския народ.

"Сега е моментът да се пренебрегнат партийните пристрастия за доброто на страната. Не можем да рискуваме икономическа катастрофа. Сега е шансът ни да докажем, че Вашингтон е способен да води страната ни", се посочва в декларацията.

В отделно изявление Обама изтъква, че двамата с Маккейн са единодушни, че мерките за справяне с финансовата криза трябва да бъдат одобрени.

Двамата кандидат-президенти преди това приеха покана на президента Буш да участват в среща в Белия дом заедно с членове на Конгреса, посветена на мерките за преодоляване на финансовата криза.

Демократите и републиканците в Конгреса също са насрочили за днес в 14,00 ч. по Гринуич среща, за да съгласуват законопроекта за мерките срещу кризата, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от Демократическата партия. "Останали са съвсем малко неуточнени въпроси", посочил източникът.