Обама е оптимист за постигне на споразумението за финансовата криза
Обама е оптимист за постигне на споразумението за финансовата криза / снимкa: БГНЕС

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Барак Обама изрази оптимизъм, че ще бъде постигнато споразумение в Конгреса за плана за спасяване на американската финансова система. Преди да замине за Мисисипи, сенаторът от Илинойс заяви, че няма търпение да разясни позициите си на американците в първите телевизионни дебати между двамата кандидат-президенти тази вечер. Американският Конгрес, който от днес до 4 ноември - деня на изборите - трябваше да бъде във ваканция, ще продължи да работи, докато бъде постигнато споразумение за спасителния план за излизане от финансовата криза, заяви по-рано лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд.

Той изрази съжаление, че предизборната кампания и дебатите между кандидатите за президент вредят на деликатните преговори за плана на стойност 700 млрд. долара. Едва 30 процента от американците подкрепят предложения от Джордж Буш пакет мерки за излизане от кризата, сочи проучване на Асошиейтед прес и "Нолидж нетуъркс".

45 на сто са против плана, а 25 процента от анкетираните не заемат категорична позиция. Остра съпротива има както сред демократи, така и сред републиканци и независими. Проучването показва също, че малцина очакват планът да даде положителни резултати. Повечето анкетирани искат предвидените за тази вечер в Мисисипи дебати между Обама и Джон Маккейн да не се отлагат. Те трябва да започнат в университета на Мисисипи в град Оксфорд. По-рано Маккейн поиска отлагане на дебатите, докато бъдат предприети действия за справяне с финансовата криза. Тази вечер стана ясно, че кандидатът на републиканците за президент на САЩ Джон Маккейн ще участва в първите телевизионни дебати със своя конкурент от Демократическата партия Барак Обама.