Няма спиране на средства по програмата за селските райони
Няма спиране на средства по програмата за селските райони / снимка: БГНЕС

Няма спиране на средствата по програмата за развитие на селските региони, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БГНЕС.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "повече от 800 млн. лв. няма да влязат в държавата по програмата за селските райони заради българското правителство".

Гечев подчерта, че земеделското министерство се старае да запази всеки лев и призова, когато се говори за национални интереси, темите да не се политизират.

Зам-министърът на земеделието каза, че в одитния доклад са констатирани слабости, но с някои от тях ведомството не е съгласно. "Искаме допълнителна информация и претендираме, че процедурите в ДФЗ са спазени. Не сме съгласни с констатациите, свързани с авансовите плащания, както и по отношение на гаранционния фонд", заяви Гечев и допълни, че по отношение на обществените поръчки при са констатирали слабости и земеделското министерство, както и фонд "Земеделие" работят по тяхното отстраняване.

Гечев обясни, че от агроминистерството ще изпратят и писмо до фонда, в което ще заявят, че проектите за купуване на транспортни средства като джипове трябва да бъдат спрени. Досега проекти за купуване на транспортни средства са одобрявани и затова трябва да очакваме ново питане от страна на ЕК, подчерта още Гечев.

Той каза, че ЕК не признава изразходването на 396 млн. лв. по Програмата за развитие на селските региони, а забележките са за периода октомври 2012 г. до октомври 2013 г. Средствата са преведени и платени, но не са осчетоводени в баланса. От ЕК са поставили питания и очакват обяснения. След като ги получат, ще се пристъпи към уравняване, а не към спиране на средства.

Според Гечев на практика забележките се отнасят за мерките, по които са отпускали средства предишните управляващи. "Засега ще има период с около 180 проекта, които няма да бъдат платени, защото по тях за закупени яхти и джипове", уточни Гечев и повтори, че до загуби на средства от националния бюджет няма да се стигне.