Няма основание за поскъпване на хляба, уверен е Мирослав Найденов
Няма основание за поскъпване на хляба, уверен е Мирослав Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма основание за поскъпване на хляба, уверен е Мирослав Найденов
59193
Няма основание за поскъпване на хляба, уверен е Мирослав Найденов
  • Няма основание за поскъпване на хляба, уверен е Мирослав Найденов

Няма основание за поскъпване на хляба, цената на пшеницата тръгна надолу, заяви в Пловдив земеделският министър Мирослав Найденов, който се включи в агросеминара на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Форумът се провежда в новотел „Пловдив". Все пак министърът не беше толкова категоричен за цената на насъщния и добави, че „не можем да избягаме от световните тенденции".

Найденов посочи, че хлябът в България е най-евтин в сравнение с останалите страни членки на Евросъюза, както и спрямо страни от региона като Сърбия и Хърватия, които не са в Общността. „Затова, понеже постоянно спекулират с хляба, да знаят – той ще продължи да бъде най-евтиният. Ние не можем да избягаме от световните тенденции, но виждате, че и цената на пшеницата тръгна надолу, така че няма основание да се повишава цената на хляба", каза той.

Министърът беше изненадан от информацията, че от 3 дни цената на хляба под тепетата вече е увеличена с 10 стотинки. Коментарът му беше, че има „вариации", които пазарът ще регулира.

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов не се ангажира с прогноза дали цената на хляба ще се вдигне. Той обаче подчерта, че зърното е с около 20 процента по-скъпо спрямо равнището от миналата година.

Зам.-председателят на управителния съвет на асоциацията Радослав Христов пък предупреди, че има сериозно поскъпване на пшеницата и се доближаваме до рекорда й от пролетта на 2008-а. Тогава килограмът е бил 52 стотинки, а в момента е 48-50 ст.

Зърнопроизводителите коментираха, че липсва добър диалог със земеделското министерство, което през последната година се е обърнало срещу сектора.

Министър Мирослав Найденов заяви, че има „здрав гръб" и е свикнал да понася негативи. От Съвета на земеделските министри в Брюксел той донесе лошата новина, че за периода 2014-2020-а се предлага орязване на евросубсидиите за България с 250 милиона евро. Найденов беше категоричен, че страната ни няма да се съгласи с това драстично намаление на помощта.