Ново огнище на шап, този път в Резово
Ново огнище на шап, този път в Резово / снимка: БГНЕС, архив
Ново огнище на шап, този път в Резово
37159
Ново огнище на шап, този път в Резово
  • Ново огнище на шап, този път в Резово

Второ огнище на шап е регистрирано в страната. Положителни за болестта са пробите на животни от село Резово, Бургаска област, съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Взети са всички мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Започва умъртвяването на всичките животни в селото, които са около 200. "Колкото по-бързо, толкова по-добре, защото вирусът е налице и не бива да допуснем по-нататъшното му разпространение", каза д-р Войнов.
Резово е поставено под карантина и се забранява влизането на хора, които не са негови жители или не работят там.

Всички стопани ще получат на цялостно обезщетение за убитите животни, както и за пропуснатите ползи от нереализираната продукция в периода на трите месеца карантина.

Д-р Войнов съобщи, че до края на седмицата трябва да са готови протоколите за загубите в село Кости, където беше открито първото огнище на болестта. Получено е уверение от кмета на Царево Петко Арнаудов, че на всички стопани от Кости ще бъдат отворени банкови сметки, по които да бъдат наредени сумите. По предварителни изчисления обезщетенията за стопаните в село Кости възлизат на около 300-350 000 лв.

От Националната ветеринарномедицинска служба уверяват, че няма опасност Брюксел да забрани износа на месо и месни продукти от България. Не се очаква забрана за движение на животни и животински продукти вътре в страната. Под наблюдение остава само Бургаска област.

Във вторник на среща на ветеринарните власти в страните членки на Европейския съюз в Брюксел д-р Войнов ще поиска финансиране за възстановяването на загражденията по границата ни с Турция, които са около 143 км, за да се прекъсне влизането на животни в България от южната ни съседка.