Нинова: Даваме повече пари за някои социални групи, без да нарушаваме финансовата стабилност
Нинова: Даваме повече пари за някои социални групи, без да нарушаваме финансовата стабилност / снимка: БГНЕС
Нинова: Даваме повече пари за някои социални групи, без да нарушаваме финансовата стабилност
68167
Нинова: Даваме повече пари за някои социални групи, без да нарушаваме финансовата стабилност
  • Нинова: Даваме повече пари за някои социални групи, без да нарушаваме финансовата стабилност

С бюджета се осигуряват повече пари за някои социални групи, без да се нарушава финансовата стабилност на държавата. Това заяви председателят на социалната комисия Корнелия Нинова при обсъджането на бюджета на ДОО. Според Нинова е "нахално" именно ГЕРБ да обвиняват управляващите, че намаляват с малко пенсиите, при положение че те са ги замразили за четири години.

Сред аргументите на председателя на социалната комисия в защита на бюджета на ДОО бяха: 2,2 млн. пенсионери ще получат индексация по швейцарското правило; 13 000 пенсионери ще усетят ефекта от увеличаване на тавана на пенсиите; 15 000 души ще се повлияят от замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране; 40 000 майки ще почувстват увеличението от 30 лева на обезщетението за отглеждане на дете до втората година; 107 000 безработни българи ще бъдат подпомогнати с между 200 и 500 лева или общо 362 млн. лв.; 700 000 българи, загубили съпруг или съпруга, ще имат възможност ще получат 26.5 на сто от пенсията на починалия; 1,06 млн. болни ще бъдат подпомогнати с средно обезщетение от 143 лева, което ще струва 327 млн. лв.; 328 000 българи ще бъдат подпомогнати със средно обезщетение от 394 лева при бременност и раждане;


Корнелия Нинова мотивира изказването си с това, че от опозицията са нарекли тези мерки "трохи". "Това не са трохи, нито капка в морето. При това правителството и държавата го правят, като запазват финансовата стабилност", каза тя. Депутатката напомни, че заложеният дефицит в държавния бюджет е 1,8 процента, като той е по-нисък от досегашния. Няма никакъв риск за финансовата стабилност на държавата, декларира Корнелия Нинова.