Несъбраните осигуровки били около 1,5 млрд. лв.
Несъбраните осигуровки били около 1,5 млрд. лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Несъбраните осигуровки били около 1,5 млрд. лв.
63796
Несъбраните осигуровки били около 1,5 млрд. лв.
  • Несъбраните осигуровки били около 1,5 млрд. лв.

Около милиард и половина лева са несъбраните осигуровки в това число от допълнителното пенсионно осигуряване, съобщи в интервю за Дарик радио бившият управител на НОИ Йордан Христосков, който обаче подчерта, че данните са неофициални. По думите му НАП би трябвало да обяви официална информация за цифрите, като според него е нужно да се засили събираемостта на осигуровките.

Зам.-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси коментира, че има връзка между данните, според които над половин милион работещи българи не се осигуряват за пенсия и изчисленията, че сивата икономика в България достига 30% от БВП.

Връзката между сивата икономика и неосигурените работещи

„Щом имаме сива икономика, имаме неучастие в осигуряването, дори сивата икономика има още едно отражение върху осигурителната система, че една част от хората са официално регистрирани като осигуряващи се, но те не се осигуряват върху действителните си доходи и това нанася допълнителни вреди на социалното осигуряване, от там идват и големите дефицити в осигуряването”, коментира Йордан Христосков.

По думите му ако преди е имало известно намаляване на броя на пенсионерите - на 100 работещи те са стигали около 75 души, сега вече пенсионерите били над 80 на 100 работещи българи, в резултата на безработицата. Според бившия управител на НОИ намаляването на осигурителните вноски и намаляването на данъка върху личните доходите не са дали никакъв ефект за изсветляване на икономиката.

Прогнозите вещаели повишаване на част от преките данъци

Йордан Христосков смята, че непременно трябва да има данъчни и осигурителни промени, защото прогнозите показвали, че ако се запазят сегашните данъчни ставки не само върху личните доходи, но и върху доходите на бизнеса, ако се запазят сегашните нива на осигурителни вноски, приходите в бюджета ще бъдат около 25 на сто до 30 на сто от БВП. „Нормално е държавата да харчи около 40% от БВП - никоя държава не може да функционира с приходи равни на около 25% от БВП. Това неминуемо ще наложи повишаване на данъчните ставки”, допълни той.

И тъй като косвените данъци, в частност ДДС в България е прекалено висок и универсален, според Христосков една част от преките данъци категорично трябва да бъдат повишени. „Най-справедливо е да се въведе прогресивното подоходно облагане. Убеден съм, че то ще бъде въведено, ако не в началото на следващото Народно събрание, то още следващата година, когато се съставя бюджета”, смята бившият управител на НОИ, който подчерта, че тогава е справедливо да се въведе и необлагаем минимум за най-бедните хора.

Нужен е по-голям контрол върху събирането на осигуровки

Според него трябвало да се засили контролът по събираемостта, защото това в момента не било приоритет в работата на НАП. Акцентът в политиката на Министерството на финансите падал върху данъците и върху митата и се пренебрегва събираемостта на осигурителните вноски.

„Там има много голям резерв. Вече няма официални данни от 2006 г., откакто те не се събират в НОИ, но тук-там се чуват числа от порядъка на 1,5 млрд. несъбрани осигуровки в това число за допълнителното пенсионно осигуряване от капиталов тип, където също не нарастват средствата в индивидуалната партида не само поради по-ниската доходност, но и поради това, че не се събират осигурителните вноски и не се превеждат по индивидуалните партиди”, каза Йордан Христосков.

Цялото интервю с Йордан Христисков четете ТУК