Не сме искали техническа помощ от ЕК за усвояването на еврофондовете
Не сме искали техническа помощ от ЕК за усвояването на еврофондовете / netinfo

България не е искала техническа помощ за усвояването на еврофондовете от ЕК, заяви пред Дарик вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя коментира информацията на БНТ, че такава помощ е била поискана в писмо от българския министър-председател по-рано този месец и че е била отказана от Брюксел. Eто какво каза Плугчиева:

Какво е това недоразумение? Ако това се бърка с експертната помощ, която, да ви припомня, повтарям от самото начало, от май и особено след доклада, че съм поискала от комисаря Оли Рен и от другите комисари. Имаше писмо и от министър-председателя към председателя на ЕК Барозу, с което информирахме за действията, които сме предприели и нуждата от експерти и че тези експерти ние ги получаваме през тези няколко месеца.

Вярно ли е, че Европейската комисия е препоръчала запазване на засиленото присъствие на ОЛАФ в България, защото все още липсвала воля за действие тук?

Трябва да се говори конкретно. Кой от Европейската комисия, като знаете, че аз поддържам с ОЛАФ този контакт. Знаете, повтарям непрекъснато, че съм в постоянна връзка. Не виждам кой какво е поискал, като не Комисията е поискала, аз съм го поискала и го продължаваме.

А вярно ли е, че от Комисията не са отбелязали съществен напредък в работата на пътния фонд?

Не, защото те там не са правили проверка. Тази проверка си я правим ние самите. Да ви припомня, че аз обявих първо, че съм недоволна от напредъка, защото темпото, с което се работи, не отговаря на сроковете, в които сме поставени. Старанието е да свършим всичко, защото 23 ноември е просто дата, която иначе автоматично задейства следваща санкция. До 30 октомври ще имаме ясната позиция и тогава ще ви кажа дали ще свършим абсолютно всичко или ние трябва да си предприемем сами определени стъпки.