Не можем да влизаме в Турция с камиони от преди 1992 година
Не можем да влизаме в Турция с камиони от преди 1992 година / netinfo

През септември ще стане ясно дали българската държава ще предприеме реципрочни действия на влезлите в сила от 1 септември нови такси и ограничения, наложени от Турция само на българските превозвачи. Това заяви Володя Киров, изпълнителен директор на Агенция „Автомобилна администрация” към Министерството на транспорта. От ведомството увериха, че ще предприемат всички мерки, за да защитят българския бизнес от неправомерни действия от страна на Турция.

България има право да въведе същите ограничения, които Турция наложи на превозвачите ни от 1 септември, ако не постигнем разбирателство чрез преговори, обясни Володя Киров

„Те са само за товарните автомобили, които извършват карго превози с търговска цел и в никакъв случай не касаят нито личните автомобили, нито превозите на пътници”, каза Киров.

По 83 евро еднократна такса ще плащат всички български шофьори, които извършват превози с търговска цел при влизане в турска територия. Това реши правителството на Турция, след като преди месеци България наложи същата такса, но само за транзитните превози. Според Киров тези мерки противоречат на действащата двустранна спогодба от 1977 година и трябва да бъдат отменени. В противен случай ще отвърнем на удара.

Това е нормална защита на икономическите интереси на едните и на другите превозвачи

Турция е наложила и забрана на всички камиони, идващи от България, произведени преди 1992 година. Това означава, е собствениците на такива тирове, трябва да си купят нови, ако искат да минават през съседката ни, допълни Володя Киров.

Ръководството на автомобилна администрация не потвърди информацията, че турските власти ще искат от превозвачите ни по 22 евроцента на километър. Володя Киров обясни, че няма официално потвърждение и на заканите на съседката ни, че ще заобикаля страната ни и ще прекачва товарите си на граничните пунктове.

От автомобилното ведомство не очакват бизнесът ни да понесе големи щети заради новите ограничения, но не изключват поскъпване на услугата за превози. От Министерството на транспорта са отправили покана към турските си колеги за провеждането на заседание на съвместната българо-турска комисия, за да бъде разрешен проблемът. Ако Турция откаже да отмени ограниченията до края на септември в България същи ще бъде въведена такса от 83 евро и за двустранните превози на товари.