Най-добрите оферти за ипотечни кредити с непроменена цена през февруари
Най-добрите оферти за ипотечни кредити с непроменена цена през февруари / netinfo

Иван Стойков, старши анализатор потребителски финанси „Моите пари”.

През февруари 2007 г., индекс „Моите пари” отбелязва поредния застой по цените на най-добрите оферти за ипотечни кредити. Настоящата стойност на индекса остава на същото ниво от януари – 7.88%. Стойността е очаквана. Неотдавна „Моите пари” предположи 3-6 месечен застой на пазара на ипотечни кредити, както и застой в лихвите по кредити. Независимо от това, перспективите са за ръст в обема на отпуснатите кредити. Това до голяма степен ще се дължи именно на задържане на лихвените нива. Възможност за покачване през следващата година все още съществува, но е твърде рано да се правят дългосрочни прогнози.

През изминалият месец, влияние върху стойността на индекс „Моите пари” оказват четири банки, като само една от тях подобрява своето предложение. Тя предлага нов продукт, който е с по-добри от досегашните условия. Основното е, че лихвата е с еднакъв размер за всички валути. Независимо, че има месечна такса за обслужване на кредита, то нейното влияние се неутрализира от чувствително по-добрата лихва (с 1 процентен пункт по-ниска).

При първата от банките, влошаващи своята най-добра оферта, завишението се дължи на нарастване на таксата за усвояване на кредита. Тя се повишава от 1.25% на 1.75%.

При втората банка промяната се дължи на промяна по няколко от компонентите, определящи годишния процент на разход (ГПР). На първо място лихвата след промоционалния период се повишава с 0.25 процентни пункта. Следващият компонент, който е завишен, е таксата за усвояване на кредита. Тя нараства почти двойно до 1.50%. Два от компонентите, са с намален размер. Първият е таксата за разглеждане на документи. Намалението е от 30 на 20 лева. Това естествено не може да неутрализира посочените завишения. Вторият е промоционалната лихва – тя е с над 3 процентни пункта по-ниска. Оказва се, че и подобрението на този компонент не води до понижение на ГПР. Въпреки че лихвата е значително по-ниска, то ефектът от това е само през първата година и той бива неутрализиран през останалия срок. Поради тази причина ГПР по най-добрата оферта на банката расте.

Последната от банките, които влошават най-добрата си оферта, дължи това на покачване на лихвата по кредита. Тя нараства само с 0.20 процентни пункта, но това рефлектира върху ГПР по офертата, като я оскъпява с 0.53 процентни пункта.

През февруари се наблюдава характерно състояние. Банките, влошаващи своите оферти, сумарно повишават своите ГПР с 0.78 процентни пункта. Също с толкова се подобрява офертата на банката, отчитаща намаление. Промяна в структурата на индекса няма, което в допълнение на горното е още едно обяснение за настоящата стойност на индекс „Моите пари”.

Интересът към жилищни кредити все още не е спаднал и вероятно ще се задържи висок. Нагласата на пазара към новите реалности вече тече, но за два поредни месеца цените на ипотечните кредити не отбелязват сериозни промени. Това дава основание да се счита, че при запазване на тази тенденция, търсенето на кредити няма да намалее, а дори ще продължи да расте. Индикации за по-сериозна промяна на тенденцията може да се очаква след летните промоции на банките, наближавайки края на годината.

Настоящите условия по ипотечни кредити можете да откриете на сайта на „Моите пари” http://www.moitepari.bg/. Там се сравняват над 350 оферти, като е публикувана детайлна информация за всяка една от тях.