Митниците събрали повече от акциз на тютюневи изделия през 2009-а
Митниците събрали повече от акциз на тютюневи изделия през 2009-а / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Митниците събрали повече от акциз на тютюневи изделия през 2009-а
26701
Митниците събрали повече от акциз на тютюневи изделия през 2009-а
  • Митниците събрали повече от акциз на тютюневи изделия през 2009-а

1,77 милиарда лева е събрала Агенция „Митници” от акцизи от тютюневи изделия за миналата година, обяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков. Той отговори на въпроси за контрабандата на цигари на депутати от БСП.

Румен Такоров от БСП се обърна към вицепремиера с думите: „Господин Дянков, Вие все повече в действията си заприличвате на хер Флик, отколкото на Брад Пит, с когото нямате нищо общо. Може би отново замириса на приватизация и на частни интереси.”

Председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна Такоров, тъй като времето му изтече, и го помоли да се отстрани от трибуната.

Министърът на финансите Симеон Дянков информира, че към края на февруари тази година, тоест за два месеца са задържани по думите му толкова контрабандни цигари, колкото през цялата 2008-а година. За цялата 2009-а година Агенция Митници е събрала 1,77 млрд. лв. приходи от акцизи от тютюневи изделия, което е с 3,1 на сто повече спрямо цялата 2008 година. Спадът на потреблението е с 14 процента, във физически обем. Значи цигарите спадат във физически обем, а ние сме събрали повече с 3,1 на сто.