Мислят за опрощаване на лихвите по дълговете на майките към НОИ
Мислят за опрощаване на лихвите по дълговете на майките към НОИ / снимка: Sofia Photo Agency
Мислят за опрощаване на лихвите по дълговете на майките към НОИ
31060
Мислят за опрощаване на лихвите по дълговете на майките към НОИ
  • Мислят за опрощаване на лихвите по дълговете на майките към НОИ

Социалното министерство ще предложи лихвите по дълговете към НОИ да бъдат опростени, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Социалният министър разкри това по повод случаите с около 900 майки, които са получавали помощ от държавата, докато децата им са ходили на ясла.

Лихви ще се опрощават и на стари задължения към НОИ, ако бъдат изплатени до средата на следващата година, уточни министърът. Младенов обясни, че решението ще бъде предложено на НС като част от промените в Кодекса за социално осигуряване.

По отношение на случаите с 900 майки Младенов заяви: „Не мога да кажа дали е нарочно или не. Всеки човек подписва декларация, преди да получи тези суми. Добри или лоши, законите трябва да се спазват."

Сред другите промени в кодекса, които кабинетът предстои да приеме до края на юли, се предвижда и самоосигуряващите се да могат да плащат авансово само върху минималния осигурителен доход. Сега те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход. Сред готвените промени се предвижда още да се уеднаквят условията за придобиване на право на парични обезщетения, като всички се изчисляват от дванайсетмесечен период, предхождащ възникването на правото. Болничните в момента се смятат върху шест месеца.

След въвеждането на промените ще се премахне изискването за дължими осигуровки върху неначислени заплати, като се предвижда да се запази изискуемата възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Ще се увеличи обаче необходимият осигурителен стаж на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

Тези, които са навършили общата възраст за пенсиониране, но не им достига осигурителен стаж, ще могат да си го купят, както и сега,  но периодът за това се намалява от 5 на 2 години. Предвиждат се промени в начините на изчисляване размерите нa пенсиите и превръщането на осигурителен стаж от различни категории. Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на НОИ.

Освен това ще отпадне възможността работодателят да прекратява трудовия договор на работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.