/ МОСВ
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е срещнал днес с кмета на община Каварна Нина Ставрева, както и с представители на работните групи по казуса "Калиакра". Това се посочва в съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
Целта на срещата е продължаване на диалога и намиране на работещи решения по възникналите проблеми, свързани с решението на съда на ЕС по казуса.
 
Министър Димов иска защитените граници на зона "Калиакра" да останат такива, каквито са

За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през ноември министър Димов ще защитава в Брюксел. Преговорите между МОСВ, местната общност и местните власти са положителни. Министър Димов е изразил увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.
 
Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Уточнено е, че на този етап "Интегрирания план за управление на защитените зони" е изваден от разговорите, тъй като той е силно неприемлив от местната общност.
Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от "Натура 2000", при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 г.
 
Ново очертаване на териториите по "Натура 2000" поискаха в Каварна от министъра

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по "Натура 2000". В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище.
 
По време на срещата са били обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции. Министър Димов е уверил, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът "Болата" да бъде управляван и стопанисван от общината и се надява това да стане факт в най-скоро време.