Минчо Спасов: Държавата не контролира достатъчно ЕРП-тата
Минчо Спасов: Държавата не контролира достатъчно ЕРП-тата / снимка: БГНЕС, aрхив
Минчо Спасов: Държавата не контролира достатъчно ЕРП-тата
61316
Минчо Спасов: Държавата не контролира достатъчно ЕРП-тата
  • Минчо Спасов: Държавата не контролира достатъчно ЕРП-тата

Държавата не контролира достатъчно електроразпределителните дружества, за да бъде защитен общественият интерес. Това коментира в ефира на Дарик юристът от НДСВ Минчо Спасов. По думите му проблемът бил както в компетентността на представителите на държавата в ЕРП-тата, така и в работата на ДКЕВР.

„Хората много добре разбират, че за това, което се случва сега със сметките им, кучето е заровено отново при политиците. Нека си помислим отново: когато държавата приватизира тези ЕРП-та, тя си остави достатъчно механизми, каквито се предвиждат и в цял свят, за да бъдат гарантирани обществените интереси", каза Спасов.

На първо място като такъв механизъм той посочи държавния енергиен регулатор. „Всички говорят за нея, за това, че тя не е свършила работата си да създаде наредбите, които да отворят свободния пазар, тоест конкуренцията", коментира юристът.

По времето на кабинета на НДСВ бе извършена приватизацията на електроразпределителните дружества, но държавата е запазила механизмите за контрол и при управлението на жълтите това се е правело, категоричен бе Спасов. Държавата е запазила 33 процента държавен дял в дружествата, напомни Спасов. „Кои са назначени от Бойко Борисов на този пост? Например в ЧЕЗ Митко Каратиста - шофьор на неговия приятел Пашата. Очаквате ли, когато на ключовите постове, които трябва да защитават държавния и обществен интерес, се назначават каратисти, физкултурници, шофьори, те ще могат да защитят обществения интерес. Фактите показват, че те не го защитиха", каза Спасов. По думите му фактите показват, че каквито и механизми за защита на обществения интерес да се създадат, ако хората там нямат компетентността и желанието да си вършат работата, това няма да се случи. „Ако навсякъде засадим калинки, каквото прави сегашното управление, каквато и система да направим, тя няма да работи", каза той.