Милионите за екозавода – срещу ангажимент за преработка на бали в Шишманци
Милионите за екозавода – срещу ангажимент за преработка на бали в Шишманци / netinfo

125 хил. тона столична смет трябва да бъде преработена догодина в пловдивския екозавод срещу отпуснатите от правителството вчера 17 млн. лева за неговото довършване. Това стана ясно от отговора на областния управител Тодор Петков на въпрос на Дарик дали преводът е само изпълнение на стария ангажимент на държавата за вече приетите в Цалапица 200 000 тона столични бали или има договореност и за нови количества. Преди време представители на консорциума, изграждащ завода, твърдяха, че годишният му капацитет е 125 000 тона

В споразумението за депонирания в Цалапица боклук за финансиране на екозавода бяха записани 15 млн. лева. Правителството преведе преди година 5 млн., а с гласуваните вчера средства сумата нараства на 22 млн. лева, каза областният управител. Представители на консорциума, който изгражда предприятието за преработка на отпадъка в Шишманци и ще бъде негов оператор, са декларирали, че капацитетът му ще позволи обработката освен на отпадъците на Пловдив и 5-тте съседни общини, и на допълнителни 125 000 тона. Това е станало при посещение на областния и кмета Славчо Атанасов на площадката край Шишманци преди месец.

Кметът Славчо Атанасов обаче отрече, че на територията на завода в Шишманци ще бъдат складирани софийски бали, а такива могат да се преработват, само ако заводът може да ги поеме на втора смяна.