Миков ще предложи депутатските заплати да останат замразени
Миков ще предложи депутатските заплати да останат замразени / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков ще внесе проекторешение за спиране на преизчислението на заплатите на депутатите съобразно средномесечната работна заплата и замразяването им на нивата от декември 2009 г. Това съобщи Миков в началото на заседанието на Народното събрание и посочи, че въпросът е обсъден на председателски съвет, предаде БТА.

Депутатите от 41-то Народно събрание също бяха замразили основните си възнаграждения до края на мандата.

Миков обясни, че наближава краят на месеца, а от това проекторешение, по което ще се дебатира в пленарна зала, зависи преизчисляването на възнагражденията в 27 други институции.

Председателят на парламента съобщи още, че е постъпил препис от решение на Конституционния съд по искането на 58 народни представители от 41-то Народно събрание за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Той посочи, че в двумесечен срок Народното събрание трябва да уреди настъпилите правни последици.

Миков обяви също, че искането за сваляне на имунитета на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов е класифицирано с гриф "Секретно" и е постъпило в секретното деловодство на НС.

В момента парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", внесени от Коалиция за България и ДПС.