Меркел вижда светлина в тунела за Гърция
Меркел вижда светлина в тунела за Гърция / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Андонис Самарас заявиха, че виждат светлина в края на турена за Гърция, благодарение на болезнените реформи.

След срещата в Берлин Меркел изрази задоволство от впечатляващите факти и значителен напредък в намаляването на огромния дълг на страната благодарение на жертвите на гръцкия народ. "Бих искала да подчертая, че има светлина в края на тунела", заяви германската канцлерка. "Виждаме първоначален успех, пътят не е лесен, но имам пълна увереност в гръцкото правителство и премиера му", допълни Меркел.

Тази седмица Гърция представи бюджет, според който дълбоката рецесия ще свърши догодина с растеж от 0,6% след спада с 4% тази година.

Но кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия завършиха посещението си в Гърция за преглед на напредъка по икономическата програма на страната, без да постигнат пълно съгласие. Одитът им определя дали Гърция ще получи или не следващия транш от спасителната програма, а представители на Тройката ще се върнат в Атина в началото на декември.

Тройката предвижда през 2014 г. фискалният дефицит да надхвърли 1,5 милиарда евро (2 милиарда долара), а гръцкото правителство смята, че той ще бъде малко над 500 милиона евро. Меркел изтъкна, че независимо кои данни са верни, фискалният дефицит не е огромен.

Самарас заяви, че не е пристигнал в Берлин с искане за облекчаване на условията за отпускане на спасителната помощ. "Изпълняваме нашата част от споразумението и смятаме, че всеки трябва да продължи да изпълнява своята", каза още гръцкият премиер.