Меркел обеща съюз на стабилността в Европа
Меркел обеща съюз на стабилността в Европа / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обеща стабилност в Европейския съюз след като днес подписа предварително споразумение за формиране на широка коалиция, в която тя ще започне третия си мандат на канцлер, съобщи ДПА.

"Ние ще бъдем голяма коалиция с голяма мисия за Германия", заяви Меркел. "Няма да развием съюз на дълговете, а съюз на стабилността", каза тя за еврозоната, пише БТА.

Определянето със закон на минимално почасово заплащане в Германия, за което настоява Германската социалдемократическа партия (ГСДП), бе "едно от основните препятствия, които трябваше да преодолеем" в преговорите за формиране на коалиция, заяви Меркел. Така минималното заплащане ще бъде установено със закон от началото на 2015 година.

Имената и постовете на министрите в следващото германско правителство няма да бъдат обявени, докато договореното между двете партии не бъде подложено на вътрешно гласуване сред членовете на ГСДП.

Има още няколко стъпки, които Ангела Меркел трябва да направи, преди коалицията между Християндемократическия съюз (ХДС), техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и ГСДП да бъде финализирана. Първо на 29 ноември членовете на ХДС от кабинета и парламента трябва да одобрят споразумението. След това между 6 и 12 декември 475-те хиляди членове на ГСДП ще гласуват по коалиционното споразумение. Резултатите от вътрешнопартийното допитване се очакват на 14 декември.

На 9 декември ХДС организира партийна конференция, на която ще се гласува по споразумението. На 17 декември се очаква Меркел да бъде преизбрана за канцлер чрез гласуване в долната камара на парламента. Чак след това водената от Меркел коалиция ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.