Масови проверки за гратисчии във влаковете
Масови проверки за гратисчии във влаковете / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Масови проверки за гратисчии във влаковете
34063
Масови проверки за гратисчии във влаковете
  • Масови проверки за гратисчии във влаковете

Полицията започва масови проверки по влаковете за хора, които се возят без билети, съобщи пред Дарик радио началника на Транспортна полиция главен инспектор Станимир Станев. Проверките ще са всяка седмица, като влаковете ще бъдат спирани, докато гратисчиите не бъдат свалени или си платят. Случаите на кражби от влакови композиции се увеличават с близо 37 процента всяка година, разказва още главен инспектор Станев.

Основно най-много хора без билети пътуват по пътнически линии на къси разстояния, които пристигат в София рано сутрин разказва пред Дарик Станимир Станев.

Той допълни, че това става в ранните сутрешни влакове, когато хората от провинцията пътуват към София на работа. Часовете на пристигане на тези влакове са в интервала между 6 и 7.30 часа сутринта. Станев обясни, че става въпрос за голям пътникопоток, което затруднява персонала във влака, защото когато са много хората и те не са уредени с превозни документи, уреждането става бавно, а през това време влакът пътува и изминава определено разстояние по маршрута, на което по думите му някои хора разчитат. „Основно е жп възел София. Говоря за пътнически влакове по направленията Септември – София, Дупница – София, Мездра - София”, каза Станев.

Увеличават се и случаите на кражби от вагоните на влаковите композиции разказва още главен инспектор Станев.Той уточни че престъпниците започват да крадат масово кабели, които свързват вагоните и това заплашва сигурността на влаковете. За 2010-а тези престъпления са се увеличили с 37 процента. Случаите на хвърлени предмети по влакове от началото на годината са 95. Само един пътник е пострадал при тях.