/ ThinkStock/Getty Images
Започва ваучерна схема за малки и средни предприятия за емитиране на ценни книжа на фондовата борсата
99254
Започва ваучерна схема за малки и средни предприятия за емитиране на ценни книжа на фондовата борсата
  • Започва ваучерна схема за малки и средни предприятия за емитиране на ценни книжа на фондовата борсата
От днес започва ваучерна схема за малки и средни предприятия за емитиране на ценни книжа на фондовата борса. Всеки от ваучерите е на стойност 50 000 лева.
 
На този етап ще се предоставят 30 ваучера. Ако процедурата е успешна от следващата година може да са налични още 50 ваучера. Александър Минев, директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, обяснява условията по кандидатстване за ваучерите: "По електронен път ще се подават всички документи. Всички микро, малки и средни предприятия в България, които имат интерес да участват и отговарят на обективните изисквания, могат да прочетат правилата и да започнат с първа стъпка - избор на борсов посредник. Тъй като ваучерът е на стойност 50 000 лева и се минава границата от 30 000, те трябва да обявят обществена поръчка, която е по сравнително облекчена процедура. След като изберат борсов посредник чрез тази обществена поръчка, вече те подписват договор и борсовият посредник изготвя документите за листване на дружеството на борсата. С всичко това те кандидатстват при нас през ИСУН. Девет месеца имат за набиране на капитал на борсата. Те трябва да съберат поне 500 000 лева, за да бъде процедурата обявена за успешна".
 
Схемата би трябвало да раздвижи капиталовия пазар у нас и да предостави на фирмите изгоден вариант на банковото финансиране.