Литва без реални шансове да отвори АЕЦ „Игналина”
Литва без реални шансове да отвори АЕЦ „Игналина” / netinfo

Литва няма реални шансове да постигне удължаване на срока на експлоатация на АЕЦ „Игналина”, каза във Вилнюс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, предаде ИТАР-ТАСС.

"Теоретично има само една възможност – да се получи одобрение от всички членове на ЕС, което според мен е нереално", заяви Барозу в реч в литовския парламент. Влизайки в ЕС, Вилнюс пое задължението да затвори АЕЦ „Игналина”, която на Запад смятат за небезопасна. Този договор е ратифициран както от Литва, така и от всички страни членки на Евросъюза. "Какво ще стане, ако започнем да не спазваме договореното? Това ще е краят на ЕС", каза Барозу, цитиран от БТА.

В АЕЦ „Игналина”, построена по времето на Съветския съюз, има два реактора РБМК от "чернобилски тип". Съгласно договора за влизане на Литва в ЕС първият блок на централата бе спрян през 2005 г. , а вторият трябва да бъде спрян през 2009 г.

Литва, Латвия, Естония и Полша се договориха на площадката на Игналина да построят нова АЕЦ, но това ще стане не по-рано от 2015 г. Между 2009 г. и 2015 г. регионът може да изпита недостиг от електроенергия, отбелязва ИТАР-ТАСС.