/ Dariknews.bg, архив
Желанието на Министерството на енергетиката е либерализацията на електроенергийния пазар да се случи плавно, за да могат да бъдат защитени всички потребители, да бъдат дефинирани уязвимите потребители, за които да бъде изработен механизъм за защита.
 
Това коментира днес във Варна, след изнесено заседание на комисията по енергетика в НС, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.
 
Той обясни, че за защита на уязвимите потребители в бъдеще се предвиждат както финансови, така и нефинансови мерки. Станков каза, че чрез плавната либерализация ще се постигне сигурен преход, в който както енергийните дружества, които са производители, така и търговците и потребителите няма да имат сътресения.
 
Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят

Станков посочи, че дори при сключване на договор с нелоялен доставчик държавата е намерила механизъм, с който да гарантира захранването на потребителя. Този механизъм е доставчик от последна инстанция. Това означава, че дори доставчикът на електроенергия към битовия потребител да не разполага с енергията към този час, към този ден или е изпаднал в несъстоятелност и няма възможност по принцип да доставя енергия, то ангажимента се поема от доставчика от последна инстанция.
 
Световната банка подготвя окончателния доклад за либерализацията на енергийния пазар

Станков коментира, че засега от енергията, която се търгува на територията на страната, 50% е регулиран пазар, което по думите му означава, че регистрираните доставчици на енергия могат да си осигурят 50% по-голям пазар. Той поясни, че цената на свободния пазар ще е пазарна и ще се определя от търсенето и предлагането.