Лекари и адвокати сред най-активните купувачи на жилища в столицата
Лекари и адвокати сред най-активните купувачи на жилища в столицата / снимка: БГНЕС, архив
Лекари и адвокати сред най-активните купувачи на жилища в столицата
81963
Лекари и адвокати сред най-активните купувачи на жилища в столицата
  • Лекари и адвокати сред най-активните купувачи на жилища в столицата

20% е ръстът на продажбите на имоти в столицата за първите шест месеца на 2015 година. Мнението на брокерите е, че пазарът е в начална точка на бум, но тепърва предстои същинското му развитие. Най-активните купувачи на жилища са лекари и адвокати. А голяма част от сделките се плащат с пари в брой с ниско или никакво финансиране с потребителски кредити.

През последните месеци е нараснала активността на търсене на имоти в София. Купувачите са предимно между 25 и 45 години, семейства с деца. Все по-активни стават лекарите каза брокерът Юлиана Шехерова. „Купуват по-големи имоти, купуват имоти между 120 и 150 квадратни метра с цел инвестиция - за самите тях да развиват практиката си или за техните деца, които наследяват много често професията", каза специалистът.

Тя допълни, че хората подбират много внимателно районите, в които купуват имотите и рядко правят компромиси с критериите си. Избират жилища, които са на по-ниски етажи и могат да превърнат в кабинет, медицински център, в който да се обособи приемна и манипулационна.

Повече от половината от сключените сделки се плащат с пари в брой, уточни Шехерова. „По-малък е делът на сделките с кредити. Два процента вземат потребителски кредити, които се използват, когато трябва да финансират покупката на избрания имот. 33 на сто използват ипотечен кредит, а около 16 на сто финансират покупката на имот със средства, получени от продажба на друг имот в провинцията. По-младите семейства използват по-голяма част финансиране - около 80 на сто."

15% пък е ръстът на сделките със сгради ново строителство преди издаване на акт 16.