КРИБ настоява чиновниците да плащат осигуровки за здраве и пенсия
КРИБ настоява чиновниците да плащат осигуровки за здраве и пенсия / снимка: БГНЕС
КРИБ настоява чиновниците да плащат осигуровки за здраве и пенсия
78234
КРИБ настоява чиновниците да плащат осигуровки за здраве и пенсия
  • КРИБ настоява чиновниците да плащат осигуровки за здраве и пенсия

Държавата да плаща здравните осигуровки само на хората без доходи и на пенсионерите, предлагат от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Идеята беше представена при обсъждането на промените в Закона за здравното осигуряване, на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

От КРИБ настояват държавните служители сами да плащат осигуровките си за здраве и пенсия. От КНСБ обаче смятат, че от такаква мярка спрямо държавните служители няма да спечели нито държавата, нито здравната каса. Синдикати и работодатели се обединиха против заложеното в законопроекта увеличение на представителите на държавата в Надзорния съвет на здравната каса.

Намаляване на групите от хора, за които държавата поема заплащане на здравни осигуровки, предлагат от КРИБ. Председателят на организацията Кирил Домусчиев обясни, че поемането на осигуровките трябва да се запази само за хората без доходи и пенсионерите. Той посочи единствено държавните служители като група, която трябва да започне да плаща осигуровки.

„Не може моят служител да си плаща всички вноски, а държавният служител, който не взема по-лоша заплата - това е пълна измислица, че държавните служители вземат по-лоша заплата, - да не си плащат социални осигуровки и съответно здравни", каза председателят на КРИБ.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов припомни, че когато държавата е поела плащането на вноските на държавните служители, заплатите им са били намалени. Мярката е безсмислена, посочи той.

„Държавата трябва да извади от своя джоб да ги върне тези средства и тогава държавните служители да си плащат за своя сметка. Тоест едни и същи пари ще бъдат", каза той.

Въпреки че всички работодателски организации подкрепиха законопроекта на здравния министър, а синдикатите представиха експертни предложения за корекции, всички се противопоставиха на одържавяването на здравната каса, каквото според тях е увеличаването с двама души на представителите на държавата в надзорния съвет.