Комисията за защита на потребителите нащрек по празниците
Комисията за защита на потребителите нащрек по празниците / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците
51224
Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците
  • Комисията за защита на потребителите нащерк по празниците

Екипи на Комисията за защита на потребителите ще дежурят в цялата страна по празниците. Те ще следят най-вече за обозначаването на цените и етикетите на стоките по търговските обекти. Това каза директорът на дирекция Контрол на пазара към комисията, Емилия Елчинова на среща между контролния орган и представители на големите търговски вериги. От 2005 година насам, жалбите до комисията са нараснали с над 15 000. По думите на председателя на комисията Веселин Златев, потребителската култура на българите е станала по-висока в последните години.

Златев очерта основните проблеми, с които се сблъскват потребителите у нас, като подчерта, че бързите кредити са ахилесовата пета при жалбите. Той подчерта също, че комисията активно следи работата на сайтовете за групово пазаруване, а продължаващите проблеми с мобилните оператори се очаква скоро да бъдат отстранени изцяло.

„Считам, че това са последните опити за упражняването на своеобразен терор по отношение на българските потребители от мобилните оператори. Законът е категоричен, не би могъл да бъде атакуван по никакъв начин. Ясно и категорично е казано кога договорът преминава от срочен в безсрочен и какво трябва да направи мобилният оператор", каза Златев.

При проверките на зимните ни курорти тази зима, са затворени 16 заведения. Златев обаче определи нивото на услугите по ски дестинациите у нас като задоволително. Той каза още, че тази година се очаква изключително засилена активност в работата на комисията по Черноморието.

Комисията за защита на потребителите нащрек по празниците
netinfo

„Ще бъдем особено активни през летния период, защото знаем, че болшинството разочарования не само на българския, но и на чуждия потребител са по-скоро в ежедневните, нагли измами, които вършат определени заведения и търговци", каза той. С активността си през лятото от комисията се надяват да върнат доверието на родния и чуждия потребител в качеството на обслужване по родното Черноморие, обеща Веселин Златев.

От Комисията за защита на потребителите са установили сериозно нарушение при компания, предлагаща туристически услуги. Туроператорът е с отнеман лиценз цели 3 пъти. Случаят вече е преден на прокуратурата.