Комисии гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса
Комисии гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Актуализацията на бюджета на здравната каса ще бъде гласувана на съвместно заседание на бюджетната и на здравната комисия в парламента. Актуализацията се налага, след като в новия вариант на държавния бюджет ще бъдат записани 220 млн. лева допълнително за НЗОК.

Със 178 млн. лева ще се увеличат парите на Здравната каса за болнична помощ. Други 27 млн. лева допълнително са предвидени за лекарства за домашно лечение и за медицински изделия. 13 млн. лева са предвидени за други медицински дейности, а 2 млн. лева ще бъдат сложени в резерва за непредвидени и неотложни дейности.

Общо допълнителните средства в разходната част на бюджета на касата са 220 млн. лева.

Приходната част на бюджета на здравната каса ще се увеличи с 53 млн. лева, като 40 млн. лева от тях са от здравноосигурителни вноски, а останалите 13 млн. лева - от трансфери от Министерството на здравеопазването.

Към края на годината приходите ще бъдат над 2,57 млрд. лева, а разходите - над 1,9 млрд. лева. Въпреки актуализирания вариант, все още има риск от превишаване на разходите за здравноосигурителни плащания за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ.