/ / ThinkStock/Getty Images
КЕВР прие поскъпването на водата на фона на протести
100040
КЕВР прие поскъпването на водата на фона на протести
  • КЕВР прие поскъпването на водата на фона на протести
От 2019 година поскъпва водата в по-голямата част от страната. На 28 декември енергийният регулатор ще вземе окончателно решение за поскъпването на услугата. 
 
Според експертните изчисления в столицата водата ще поскъпне от 2,35 лева на 2,58 лева кубик. В редица градове цената на услугата вече ще е над 3 лева. В Шумен скокът на цената на водата ще е 11 стотинки, от 3,29 лв. до 3,40 лв. Във Враца водата ще е по-скъпа с близо 14 стотинки на кубик, от 3,03 лева до 3,17 лева. В Ямбол водата ще поскъпне до 2,91 лв., а в Добрич – до 3,35 лева. С 12 стотинки ще се повиши цената на водата във Варна от 2,97 до 3,09 лева.

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на водата
 
От догодина бургазлии ще ползват по-скъпа вода, като цената й нараства от 2,72 лева до 3 лева. В Русе цената на водата се очаква да стане 2,94 лева за кубик. В Монтана цената на водата се увеличава с 9 стотинки от 2019 година. Минимално поскъпва услугата в Пловдив.
 
Ивайло Касчиев, директор на дирекция ВиК в КЕВР, смята, че заради новите по-високи цени на водата от 2019 година държавата трябва да помисли как да подпомогне социално слабите: "МРРБ трябва да предложи необходимите законодателни промени, така че да се осигури подпомагане на бедните слоеве от населението, тоест т. нар. водни помощи".
 
Докато течеше откритото заседание на енергийния регулатор, десетки граждани протестираха срещу поскъпването на водата. Господин Иванов каза, че има хора, които не могат да си позволяват вече да плащат такива сметки и попита на какво основание е поскъпването.
 
Следващата седмица ще станат ясни окончателните цени на водата за 2019 година.