Калфин: Засега няма пряка опасност за еврофондовете
Калфин: Засега няма пряка опасност за еврофондовете / снимка: БГНЕС, архив

Според вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин към момента няма пряка заплаха за еврофондовете и не могат да се намалят тавани за плащания.

По думите му през 2016 година е предвидено ЕК да започне т. нар. преглед на бюджетите в средата на периода и ако има някаква заплаха, то тя идва от там.

Промяна на негативните тенденции на пазара на труда за най-уязвимите групи - младежите и хората в предпенсионна възраст ще бъде основната цел на програмите по ОП „Развитие на човешките ресурси" през новия програмен период, заяви Ивайло Калфин. Според него вече е минал етапът, в който фондовете са били просто източник на повече средства за икономиката:
„Сега те ни дават уникална възможност за тестване на нови максимално креативни програми, за разработване на политики, които после страната ни да развие самостоятелно без европейски средства".
„За европейските програми на пазара на труда и за социалното включване очакваме допълнително да бъдат похарчени между 300 и 400 милиона лева", каза Калфин.

Калфин отбеляза, че стремежът на министерството е да се ограничат субсидираните изцяло програми за сметка на програмите, при които се разделят разходите с работодателите.

Източник: БТА