Калфин: Ще бъде безумие, ако институциите допуснат да повтаряме лошия урок с банките
Калфин: Ще бъде безумие, ако институциите допуснат да повтаряме лошия урок с банките / снимка: БГНЕС
Калфин: Ще бъде безумие, ако институциите допуснат да повтаряме лошия урок с банките
73466
Калфин: Ще бъде безумие, ако институциите допуснат да повтаряме лошия урок с банките
  • Калфин: Ще бъде безумие, ако институциите допуснат да повтаряме лошия урок с банките

Хора с натрупани големи дългове имат интерес от разклащане на банковата система и поставяне под съмнение на валутния борд, но институциите не трябва да допускат подобен сценарий. Това коментира в интервю за Дарик бившият евродепутат и бивш външен министър Ивайло Калфин. Той разкритикува като неадекватна реакцията на институциите след появилите се слухове, като допълни, че не може по темата да бъде основен говорител вътрешният министър Цветлин Йовчев.

"Не може вътрешният министър да обяснява колко стабилна е банковата система, къде е министър-председателят? Когато има такива сериозни въпроси, изборът на Ван Ромпой, който е договорен там, едва ли ще бъде толкова важен. Очаквам гуверньорът на БНБ също да излезе много ясно, не със съобщение на пресцентъра на банката. При предишния случай с КТБ, видяхме, че прокуратурата изигра една много важна роля, като отстрани на практика банковия надзор в държавата. Между другото, ако за това нещо, защото това е разклащане на една голяма институция, не излязат сериозни мотиви, то тогава и прокуратурата би трябвало също да има отношение към всичко това, което става. Въобще институциите ги няма в държавата и това дава възможност за разпространяване на всякакви слухове. Действително банковата ни система е стабилна по критерии, които са международни, тя не е самостоятелна, наблюдава се и от ЕЦБ и така нататък. Аз съм от тези, които настояваше ние да влезем в общия европейски банков надзор и точно такива ситуации имам предвид. Всичко това трябва да се каже, но трябва да има институции, които да убедят гражданите да си останат вкъщи. Когато става въпрос за банкова система, не можем да кажем "самоспасявайте се". Парите на българските граждани, благодарение на европейските правила, са добре запазени. Ако питате кой има интерес да разклати банковата система, ще ви кажа - тези, които имат натрупани значителни дългове. При силно разклащане на банковата система, където се поставя под съмнение валутният борд, някой може да си мисли, че като 1997 година може да си изчисти за ден дълговете, които е натрупал през годините. Отново институциите са призовани да не допуснат този път това да се случи. България имаше един много лош урок преди близо 20 години и ще бъде безумие да го повторим наново", каза Калфин.

Той подчерта, че всички банки имат интерес заедно с държавната хазна, заедно с централната банка, там, където има някакъв проблем, особено когато е проблем, свързан със слухове и SMS-и, този проблем да бъде преодолян. "Ликвидна криза не значи фалит", заяви Калфин.

„Хората с ниски доходи са тези, които правят големите дарения за пострадалите сега от наводненията - с по левче, два, а в същото време едни други хора си седят в кабинетите и очевидно си мислят за едни суми с едни нули отзад. Това е абсолютно перверзно", коментира още Калфин.

Ден преди утрешната учредителна конференция на партия "Алтернатива за българско възраждане" и минути преди да стане ясно постигнатото съгласие между партиите в НС за предсрочни избори на 5 октомври Ивайло Калфин коментира, че прекалено близък вот няма да остави време за реална кампания.

Калфин подчерта, че АБВ ще настоява основните партии в страната да постигнат съгласие още преди изборите по дългосрочна декларация за основни реформи в някои много наложителни сектори в държавата. Ако отидем на бързи избори, така на юруш, ще се случи нещо, което вече е ставало - давайте изберете ни, пък после ще видим какво ще правим, като текат оправдания с предишната власт, обясни още бившият евродепутат.