Калфин предупреди: Въпросът с АСТА не е приключен
Калфин предупреди: Въпросът с АСТА не е приключен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският евродепутат Ивайло Калфин заяви, че е очаквал по-смела стъпка от българското правителство, като то не само да спре ратифицирането на спорното споразумение АСТА, но и да оттегли подписа си под него. Въпреки това депутатът от групата на левицата в Европейския парламент поздрави ГЕРБ за променената позиция и посочи, че така всичките 18 евродепутати на България вече имат единна обща позиция срещу АСТА. Документът ще бъде обсъждан през юни от Европарламента.

„Спиренето на процедурите не значи, че сме се отказали от тях. Те могат да бъдат възстановени във всеки един момент", каза евродепутатът. Според него другата алтернатива, ако правителството не иска да оттегли подписа, е ратификацията да влезе в Народното събрание и да бъде отхвърлена, за да се приключи въпросът.

„Все пак нека да гледаме положително. Промениха позицията на ГЕРБ, а това ни позволи тук, в Европейския парламент вече да имаме национална позиция", каза Калфин. Той допълни, че през 2010 година депутатите на ГЕРБ са гласували против резолюция, която е апелирала още преди подписването да се коригира това споразумение. Българските евродепутати имат вече национална позиция, че не биха подкрепили споразумението в ЕП.

Калфин отбеляза, че изостря вниманието, че въпросът с ACTA не е приключил. По думите му натискът и в Европейския парламент, и в националния трябва да продължи, докато не бъде окончателно отхвърлено това споразумение.

Д. Главчев: Документи като АСТА не защитават толкова творците,

колкото посредниците

Важно е Европейският парламент да не подкрепи АСТА, защото има опасност, ако там кажат „да" на това споразумение, българските власти и ГЕРБ да се оправдаят с това решение и също да го подкрепят на по-късен етап. Това каза в интервю за Дарик главният секретар на Българско интернет общество Димитър Ганчев. Той предупреди, че политиците ще бъдат много внимателно наблюдавани какво точно ще направят по темата. Според Ганчев документи като АСТА не защитават толкова творците, колкото дистрибуторите и търговците.

Той също приветства променената позиция от страна на управляващата партия и изрази надежда, че и българските евродепутати ще гласуват против ACTA в ЕП, както са декларирали.

„Аз съм сериозно притеснен за това как ни управляват тези хора. Не може да не знаеш какво подписваш, ти си министър, не си случаен гражданин на улицата. И съм умерен оптимист, че това ще послужи като сигнална лампа към политиците да не повтарят тази грешка в бъдеще, защото сме на една крачка от пряката демокрация, така, като гледам, май хората ще започнат да вземат дейно участие в това, което трябва да се решава", коментира Ганчев.

Той обясни, че законодателството, за което се говори, не защитава творците, а дистрибуторите на техния труд, като по думите му косвено нещо печелят и творците. „Творците могат да се справят в тази ситуация и да минат без посредници. Посредниците обаче не могат да се справят с новите технологии и оттам идва целият конфликт. Аз не съм сигурен, че който и да е трябва да упражнява каквито и да е усилия в защита на интересите на посредниците – търговци, които купуват едни продукти от авторите, опаковат ги, започват да им правят копия и да продават тези копия", обясни главният секретар на Българско интернет общество.

В интервюто си за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин коментира и новините, според които в ЕС ще бъде създадена своеобразна интернет полиция. Става въпрос за решението на евродепутатите в Страсбург от тази седмица да бъде създадена специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството. „Не става въпрос за полиция – в момента се обединяват две съществуващи структури - Обсерваторията за авторски права и едно бюро, което се занимава с марките. Те няма да имат разследващи функции, но ще се занимават със защитените марки в Европейския съюз", обясни Калфин.