Кадровите военни получават кредити при преференциални условия
Кадровите военни получават кредити при преференциални условия / netinfo
Кадровите военнослужещи и гражданските лица, работещи в армията, ще могат да получават кредити при преференциални условия. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в Асеновград, където откри новата сграда на щаба на Четвърта артилерийска бригада.

Министерството на отбраната и голяма българска търговска банка са подписали рамково споразумение, което урежда условията за получаване на заемите. При покупка на жилище военнослужещите ще могат да теглят до 95% от стойността на имота и да го изплащат в срок от 35 години.

Лихвата е 6,35 на сто за кредити в евро и 7,35 на сто за кредити в лева. В случай че кредитът, който заема военнослужещият, е за половината от стойността на жилището и отново за срок от 35 години, лихвата пада на 6,1% за кредити в евро и 7,1% за кредити в лева, уточни министър Близнаков.

Привилегировани условия банката предоставя по отношение на потребителските кредити и кредити овърдрафт. Служителите от Министерството на отбраната ще могат да теглят потребителски кредити от по 10 000 лева без поръчител и до 25 000 лева с поръчител при лихвен процент съответно7,75 на сто и 7,50 на сто, което е около 4,5% по-малко от лихвите за останалите клиенти на банката.

На редовното заседание на кабинета на 14 март Министерски съвет ще вземе решение за увеличаване на военното ни присъствие в Афганистан, каза още министър Близнаков.

Проектът предвижда изпращането на охранителна рота за вътрешната част на летището в град Кандахар, предвижда се и изпращане на 120 военнослужещи в столицата Кабул, както и обучение на афганистански офицери във военния университет във Велико Търново. Договорено е изпращането на боеприпаси за афганистанската армия в размер на 8 млн. долара, каза още военният министър. Изпращането на допълнителни военни контингенти в Афганистан е свързано с осигуряването на бронирана техника.

От министерството на отбраната в момента провеждат проучване на пазара за въоръжения, за да се осигури необходимото оборудване, подчерта министърът. Военното ведомство има резервен вариант за модернизация на военните ни хеликоптери. Новите намерения в тази насока ще бъдат обявени до седмица, каза още министър Веселин Близнаков.